Linus Ekström

Linus Ekström

VD, Arkitekt & OMVP (EMVP) Optimizely/Episerver Most Valuble Professional

Epinovas VD Linus Ekström har en bakgrund som utvecklare och Tech-lead på Optimizely/Episerver där han jobbade i 13 år. Linus är OMVP (tidigare EMVP) Optimizely Most Valued Professional och hans vision är att Epinova ska bli en ledande leverantör av Optimizely/Episerver i Sverige.Linus uppskattad talare på Ascend 2019

Berätta lite om din bakgrund

Jag pluggade till dataingenjör på KTH. Jag kom in på universitetet i en IT-yra och kom ut efter en IT-krasch. Det var svårt att hitta ex-jobb men jag hade turen att komma in på ett litet företag i Akalla som hette Elektropost och som sedermera blev Episerver och numera med företagsnamnet Optimizely.

Elektropost höll precis på att bygga om sin CMS-produkt och eftersom de inte hade så många utvecklare som kunde .Net så fick jag möjligheten att hoppa på och jag blev utvecklare nummer tre på Episerver. Jag satt och utvecklade i många år och blev så småningom Team-lead för Frontend-teamet men har även hjälpt till att integrera Commerce när det var en ny produkt, till att säkerställa att tredjeparts-komponenter kunde integreras.

Efter 13 år kände jag att det var dags att göra något nytt
Jag ville komma närmare slutkund och valde att gå till konsultbranschen. Jag började på ett litet konsultbolag något år för att därefter jobba på ett stort företag i Vietnam. Det var viktigt för mig att förstå hur konsultbranchen fungerar - tekniken hade jag bra koll på - men arbetet nära kund är ganska annorlunda än att sitta på ett produktbolag.

Efter två år var det dags att flytta hem och valet föll på Epinova som jag känner sedan tidigare. I augusti 2018 blev jag VD för Epinova i Sverige med målet att bygga ett bolag på rätt grunder och leverera riktigt bra lösningar åt våra kunder.

Varför valde du just Epionva?
Epinova har ett tydligt fokus på Optimizely/Episerver vilket jag tycker är väldigt viktigt. När jag kom ut från Episerver så provade jag olika saker och tekniker och det jag kom fram till var att ju bredare du försöker vara desto "tunnare" kommer du att bli. Du kanske kan många verktyg och tekniker, men du blir aldrig riktigt duktig på dem. Du får aldrig fram topplösningarna. Så ett bolag som vi som är specialiserade på Optimizely/Episerver levererar också de bästa Optimizely/Episerver-lösningarna, vilket leder till nöjda kunder. 

Långsiktighet
Alla anställda blir delägare, och det är ju förstås en ekonomisk fördel, men man vill även att alla anställda ska bygga bolaget tillsammans. När folk har roligt på jobbet, då stannar man längre och då kan man bygga upp längre kundrelationer.

Det tar tid att bygga relationer - och när man har byggt upp en relation, vare sig det är internt eller mot kund - då blir man mycket mer effektiv

Epinova har också något som få andra partnerbolag har då man har en mängd färdiga komponenter, start-kit och processer för att just bygga Optimizely/Episerver-projekt.

Optimizely/Episerver-projekt idag innebär många olika delar, oftast finns Optimizely CMS eller Commerce i botten men sedan är det ju integration med andra system, det är hantering av innehåll på många språk och marknader, det kan finnas en avancerad frontend-lösning osv. Så med Optimizely/Episerver i botten så får du ändå ett stort spann av tekniska utmaningar, arkitektur osv.

Vad tycker du är viktigt?
Kvalitet och långsiktighet. Med min bakgrund inom produktbolag så vet jag att en lösning som inte är byggd på rätt sätt kommer att kosta väldigt mycket pengar och resurser över tid. Att bygga rätt är oerhört viktigt och något vi är duktiga på. 

Vad är visionen framåt?
Min vision är att Epinova ska vara ledande på Optimizely/Episerver i Sverige. I Norge har Epinova en särställning som den enda partnern med Platinum-status. Sverige är en större marknad och det finns så klart en hård konkurrens. Men om man tittar på partners som har en strategi liknande vår, dvs att vara specialister på bara Optimizely/Episerver, och som ska bli bäst på det de gör, så är det en handfull.

När man pratar CMS-lösningar är det nästan alltid flerspråk, eller integrationer med externa system. Pratar man e-handel där vi på Epinova är väldigt kunniga så är det ju en helt annan komplexitet i att förstå affärsmodellen och man måste komma väldigt nära kunden. Och det är där vi vill vara. Vi vill hjälpa och guida våra kunder med bra och kvalitativa lösningar så de kan möta framtiden. 

Linus - CEO på Epinova

 

linus.ekstrom@epinova.se

Jobba med mig

Teamtailor

Employer branding från Teamtailor